Havalı Hasta Yatağı Kullanımı
Medikal ilerlemeler teknoloji ve tasarımla birleştikçe ortaya elbette daha kullanışlı, daha konforlu ve daha koruyucu ürünler çıkmaya devam ediyor. Uzun süreli ve yatağa bağımlı hastalık süreçlerinde, tedavi ve bakım araç gereçleri arasında en gereklilerinden biri olan havalı hasta yatağı, hem hastanın konforunu sağlar hem de sürekli yatar pozisyondan dolayı oluşabilecek yaralara ve ağrılara engel olur. Bu medikal ürünün neden gerekli olduğunu, yatak yaralarını ve yatak türlerini açıklayacağımız bu yazının sizlere faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Yatak Yarası Neden Oluşur?
Yatağa bağımlı olmak zorunda kalan hastaların, sürekli yatar pozisyonlarda kalmalarından ötürü vücutlarında, özellikle de sırt bölgelerinde çeşitli yaralar oluşmaktadır. Özellikle kemiğin deriye kısmen daha yakın olduğu bölgeler zamanla vücut ağırlığı ile kemik arasında baskıda kalır. Bu baskı kan dolaşımının yavaşlamasına, bazı noktalarda tamamen durmasına sebep olur. Kan dolaşımının yeterli düzeyde olmaması yahut tamamen durması oksijen ve besin alamayan hücrelerin ölmesine, o bölgenin zamanla yara haline gelmesine ve yaraların kronikleşmesine sebep olabilmektedir. İşte havalı hasta yatağı tam da bu probleme karşı önleyici bir tedbirdir. Hastanın yatağa temas eden bölgelerinin gergin, nemli, aşırı sıcak olması gibi sebepler yahut yetersiz beslenme, vitaminsizlik gibi nedenlere yatak yarası oluşumunun hızlanacağını bilmekte sizin için önleyici & yavaşlatıcı tedbirler almanızı sağlar.
Türleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?
- Baklava dilimli havalı yatak
- Boru tipli havalı yatak
- Pozisyon veren havalı yatak
Olmak üzere üç türü bulunan havalı hasta yatağı, genelde bir şişme yatak ve bir hava motoru olmak üzere iki parçadan oluşur. Çalışma prensibi, hangi tip olursa olsun hava kanalları içerisinde hava basıncı değişimi oluşturmak suretiyle, vücuttaki ağırlık ve basıncı dengede tutmaktır. Baklava dilimli ve boru tipi olan yataklarda sıralı bir şekilde hava basıncı artar ve azalır. Böylece deri üzerinde sürekli bir hareket sirkülasyonu sağlanarak hastanın hücresel boyutta sabit tutulmaması ve kan dolaşımının aksamaması sağlanmış olur. Üçüncü seçenek olarak temel çalışma prensibi aynı olan fakat belirli periyotlarda pozisyon değişikliği de yapabilen motorlu havalı yataklar da bulunmaktadır.