Hasta Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastalık çeşidine ve durumuna göre hastaların bakımı bir müddet hastane yapılmaktadır. Hastanede yapılan bakımın ardından tedavi yeterli geldi ve bitti ise evde herhangi bir bakıma ihtiyaç duyulmayabilir. Hastanede hasta bakımı diğer alanlara göre daha kolaydır. Çünkü hastada herhangi bir durum geliştiğinde yardımcı olacak kişiler ve bakımı için ihtiyaç duyulan malzemeler hastane ortamında çok daha kolay tedarik edilmektedir. Hasta eve çıkıp bakımına evde devam edileceğinde, bu görevi üstlenen kişilerin hastanın tedavisinin hızlı ilerleyebilmesi ve olumsuzlukların yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken hususları bilmesi gerekmektedir. Hasta olan kişinin daha çabuk iyileşebilmesi psikolojisinin iyi olmasıyla da yakından alakadar olduğundan kendine bakan kişinin en iyi medikal ürünleri kullandığından ve gerekli bilgileri bildiğinden emin olması hastanın psikolojisini iyi etkileyecektir.
Hasta Bakımı ve Kullanılan Medikal Ürünler
Yatalak olanlar veya bir müddet yatağa bağımlı hayat geçirmek zorunda olanlar için kullanılan medikal ürünlerin kaliteli olması oldukça önemlidir. Hasta bakımı sırasına çok çeşitli medikal ürünler kullanılmaktadır ve tabi ki her birinin hasta için önemi vardır. Fakat hastanın devamlı yatmak zorunda olmasından dolayı rahat edebilmesi ve yatak yarası oluşturmayacak kalitede yatak çok daha önemli ve faydalıdır. Yatalak olan hastalar için çok daha büyük önem arz eden havalı yatakların kaliteli markalardan seçilmesi ürünlerle ilgili oluşacak problemleri en aza indirecektir. Medikal ürünlerin konulduğu ve hastanın yatmak zorunda olduğu odanın hijyenik olması tedavi için çok hassas bir mevzudur. Odanın havasının devamlı değiştirilmesi, odanın evin yazın sıcak olmayacak, kışın soğuk olmayacak yerinde olmasına dikkat edilmelidir.
Hasta Bakımındaki Önemli Konular
Hasta bakımı konusunda en hassas mevzu havalı yatağın ve medikal ürünlerin doğru seçilmesidir. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken hususları kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Doktor tarafından hastanın tedavisi için verdiği ilaçların doğru zamanda ve doğru dozda verilmesidir. Şayet zamanı veya dozu kaçırılır ise tedavi değil zarar bile verilmiş olacağından çok dikkat edilmelidir.
- Odanın hastaya özel ayarlanması, odada başka kişilerin kalmamasına özen gösterilmelidir.
- Hastanın devamlı surette nabız ve vücut sıcaklığı ölçümleri yapılmalıdır. Hastanın vücudunun bir alarmı olan bir iki konuda çok hassas olunmalıdır. Vücut sıcaklığını ve nabzı değiştirecek durumlardan kaçınılmalıdır.
- Hastaya vitamin ve mineral bakımından zengin besinler ve doktorun tavsiye ettiği ürünler yedirilmelidir. Diyet yapmasını gerektiren bir durum varsa doktorun diyet listesine kesinlikle uyulmalı asla kaçamaklara izin verilmemelidir.